Kuidas suveks ideaalne vorm saavutada? Paljas Porgand jagab nõuandeid.
BAKLAŽAANIPITSA
KOGUS: KAHELE INIMESELE
Koostisained:
- 1/2 baklažaani
- Oliiviõli
- Meresoola
- Pipart
- Soovipäraseid pitsakatteid
Valmistamine:
- Lõika baklažaan pikuti u 2 cm paksusteks viiludeks, puista peale soola ning lase 30 minutit seista. Seejärel kuivata paberrätiga.
- Pintselda üle oliiviõliga ning maitsesta soola ja pipraga. Aseta 180-kraadisesse ahju u 5 minutiks, võta välja ning lisa soovipärased pitsakatted (mida soovid küpsetada).
- Seejärel aseta järjekordseks 5 minutiks ahju ning kata veel soovipäraste lisanditega (mida küpsetada ei soovi).
- Serveeri, kuni baklažaan on veel soe!
Märkused:
Ise valmistasin kõik pitsaviilud erinevalt. Pärast 5 minutit võtsin baklažaaniviilud välja, katsin tomatikastme, küüslaugu, seente ja juustuga ning viskasin ahju 5 minutiks tagasi. Pärast ahjust eemaldamist lisasin veel tomatit, spinatit, feta juustu, kappareid ja peeti.
Koostisained:
- 4 sparglivart
- 2 jääkapsa lehte
- 2 rohelise sibula vart
- ½ porgandit, riivitult
- ¼ avokaadot, viilutatult
- ⅛ punast sibulat, hakitult
- 5 cm jupp kurki
- 1 spl tilli, hakitult
- peotäis beebispinatit
- noaotsatäis musta pipart
- noaotsatäis meresoola
Valmistamine:
- Enne kasutamist pese ja puhasta kõik köögiviljad.
- Lõika terava noaga jääkapsa lehe varreosad õhemaks, et neid oleks hiljem kergem rulli keerata. Siinkohal võid lasta oma fantaasial lennata ja kasutada mistahes köögivilju. Või jääda kindla valiku juurde, mille olen ülal välja toonud.
- Kata lehed köögiviljadega, voldi ääred sisse ning keera rulli.
- Lõika rullid pooleks ning serveerides aseta lahtised otsad allapoole. Jeap, nii lihtne see ongi
Märkused:
Köögivilju on nii palju erinevaid, et kõik ei mahtunudki wrappide vahele. Seepärast vali ise oma lemmikud ja asu katsetama uute maitsetega!
KIKERHERNE PITSAPÕHI
KOGUS: 1 PITSA
Koostisained:
- 1 muna
- 1 konserv (400 g) / 1½ tassi keedetud kikerherneid
- 2 purustatud küüslauguküünt
- 1½ spl tahinit
- noaotsatäis meresoola
- noaotsatäis pipart
Valmistamine:
- Pese kikerherned jooksva vee all ning kuivata paberrätikuga.
- Pane kõik koostisaned köögikombaini ning purusta, kuni moodustub ühtlane taigen.
- Vormi sellest küpsetuspaberiga kaetud pannile suur ümmargune pizzapõhi.
- Küpseta 200°C juures umbes 20 minutit, kuni mõnusalt krõbe ning kuldne.
Kuni pizzapõhi ahjus, valmista ette lemmik pizzakate. Mina kasutasin selleks isetehtud naturaalset tomatipastat, suvikõrvitsa ribasid, riivitud porgandit, poolitatud kirsstomateid, avokaado viile, tükeldatud sparglit, riivitud parmesani juustu ning hakitud rosmariini. - Vali oma lemmikud, kata nendega küpsetatud pizzapõhi ning viska veel 5 minutiks ahju, kuni juust on sulanud.
- Aga palun, kõige tervislikum pizza on Sinu!
GUACAMOLEGA TÄIDETUD KANATASKUD
KOGUS: 3 TASKUT
Koostisained:
- 3 suurt kanarinnafileed (u 900 g)
- 2 tl paprika maitseainet
- 1 tl Santa Maria mehhikopärast kanamaitseainet
- ¼ tl jahvatatud köömneid
- pipart
- oliiviõli
Guacamole:
- ½ avokaadot
- ¼ sidrunist pressitud mahla
- 1 purustatud küüslauguküüs
- 1 spl hakitud rohelist sibulat
- ½ tl teravat tšillikastet või tšillihelbeid
- meresoola
- pipart
Valmistamine:
- Eelkuumuta ahi 200 kraadi juurde.
- Püreesta avokaado keskmise suurusega kausis ning sega hulka ülejäänud guacamole koostisosad.
- Lõika igasse kanarinda pikuti üks lõhe, mida hiljem guacamolega täita.
- Kuumuta pannil oliiviõli ning pruunista kanafileed mõlemalt poolelt paar minutit.
- Sega väikeses kausis kokku kõik maitseained ning kasta kanafileed mõlema küljega sinna sisse. Aseta maitseainetega kaetud fileed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, täida guacamole’ga ja küpseta ahjus u 15-20 minutit, kuni kana on küps.
- Serveeri värske salati või grillitud köögiviljadega!
3 KOOSTISAINE MÜSLIBATOONID
KOGUS: 6 BATOONI
Koostisained:
- 1 tass kaerahelbeid
- ½ tassi leotatud datleid
- ⅓ tassi šokolaadimaapähklivõid
- 1 spl vanilliekstrakti
- näputäis meresoola
Valmistamine:
- Leota datleid kuumas vees kuni 10 minutit ning jäta leovesi alles.
- Aseta kõik koostisained köögikombaini ning mikserda, kuni moodustub tükiline taignataoline mass. Kui taigen on liiga kuiv ja ei taha väga ringi liikuda, siis lisa paar supilusikat leovett.
- Veendu, et segu üle ei mikserdaks, kuna batoonid peaksid olema üpriski tükilised.
- Suru taigen väikesesse küpsetuspaberiga kaetud vormi ning aseta tunniks sügavkülma.
- Lõika ristkülikukujulisteks batoonideks ning naudi!
Veel rohkem tervislikke retsepte leiad Merilini blogist.
Tekst ja pildid: Merilin Taimre, Toimetas Jan-Matthias Mandri