Kuidas veeta jõulud tervislikult? | Sportland Magazine

Jaga „Kuidas veeta jõulud tervislikult?“

Kuidas veeta jõulud tervislikult?

Kohe on käes aasta kõige ilusam ja magusam aeg. Ees ootab palju pidustusi ja õhtusööke ning seda aasta viimase õhtuni välja. Kuidas selle juures vastu pidada nii, et keha liiga palju söögiga ei koormaks?

Jõulud on küll puhkamiseks, kuid kui võimalik, veeda pikad pühad aktiivselt. Mine metsa jooksma või suusatama, jaluta sõpradega või mis kõige parem – jätka ka pühade ajal regulaarset trennitegemist. Aktiivne elustiil aitab pühademelust kiiremini välja tulla ning mõjub kehale ja vaimule mitu korda paremini kui üks suur sööming.

Blogija Merilin Taimre, rohkem tuntud kui Paljas Porgand, jagab nutikaid nippe, kuidas pühade ajal ülesöömisest hoiduda.

1. Täida taldrik kavalalt.

Jõululaua taha jõudes oled kindlasti näljane, oled ju ennast terve päev selleks söömaajaks hoidnud. Väga tühi kõht on suur oht, et võidki endale söögiga liiga teha. Merilin soovitab igal juhul panna taldrikule kõigepealt köögivilju: „Traditsioonilisel jõululaual on köögivilju õnneks palju: hapu- ja/või praekapsas, marineeritud köögiviljad nagu kurk, kõrvits, seened ja peet,“ ütleb ta. Seejärel tuleks värskema toidu kõrvale valida head valguallikad – hästi sobivad kala, linnu- ja/või loomaliha. Ning kõige lõpuks, kui veel ruumi on, võid võtta toidu kõrvale veidi kastet.

2. Riietu mugavalt, aga täpselt.

Su kehal ei ole hea olla, kui riided on liiga ümber. Küll aga võiksid lohvakate kampsunite ja kottis kleitide asemel valida pidustuste ajaks parajalt ümber riided. Ümber riided ja vööd annavad mao liigsest suurenemisest tingitud ebamugavustundega sulle varakult teada, et rohkem ei ole vaja süüa, muidu muutub ka enesetunne halvaks.

3. Loo uusi traditsioone.

Klassikalised verivorstid on meie jõululaual olnud juba kaua, kuid tasub teada, et neis on väga palju rasva ja süsivesikuid. Lisaks käib verivorstide juurde tavaliselt ka moos, mis süsivesikute hulka veelgi suurendab. „Kui soovid verivorstidega siiski patustada, siis otsi poest kergemaid ja kaalusõbralikumaid verivorste, näiteks taimseid või kanalihaga,“ soovitab Merilin. Ka moosi tasuks hoolega valida ning eelistada võiks ilma lisatud suhkruta hapukat moosi või hoopis midagi kodust.

4. Maiusta targalt.

Piparkookide krõbistamisest ei saa jõulude ajal üle ega ümber – kord aastas ikka võib. Kuid ka siin annab teha kavalamaid valikuid, mille eest keha sind hiljem tänab. Klassikalised piparkoogid sisaldavad ohtralt suhkrut, võid ja jahu, kuid Merilin on loonud juba väga populaarseks saanud alternatiivsete piparkookide retsepti, mis on sobilik kõigile, ka veganitele, tsöliaakiahaigetele, paleo- ja toortoitujatele. „Tegemist on 100% lisatud suhkruta piparkoogitainaga, mis maitseb ülimalt hästi,“ lubab Merilin. Proovi järele!

Koostisained:

300 g kivideta datleid

150 g India pähkli võid

2½ spl kookosjahu

2 spl magustamata toorkakaopulbrit

1 spl vanilliekstrakti

1 tl piparkoogivürtsi

¾ tl kaneeli

¾ tl ingveripulbrit

½ tl mandliekstrakti

noaotsatäis Himaalaja soola

Valmistamine:

Pane datlid keedetud vette likku.

Sega suuremas kausis kokku kõik kuivained.

Purusta pehmeks leotatud datlid ühtlaseks pastaks ning pane koos teiste koostisainetega kaussi.

Sega hoolikalt, kuni moodustub ühtlane tainapall.

Kileta ja jäta ööks külma seisma.

Järgmisel päeval valmista tainast piparkooke nii nagu ikka!

Tee laud, tainarull ja tainapind (kookos)jahuga kokku.

*Rulli tainas õhemaks (u 2 cm paksuseks – selle taina puhul maitsevad paksemad piparkoogid paremini), vormi oma lemmikkujukesed ning pista u 15-20 minutiks 175-kraadisesse ahju!

Retsepti leiad ka siit: http://www.paljasporgand.ee/piparkoogitaigen/.

Tekst: Taisi Kõiv

Pildid: Paljas Porgand

 

 

 

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.

Sarnased postitused

Järgmine postitus:

Kuidas sirguvad tulevased hokimängijad?

Edasi skrollides kuvatakse järgmine postitus