Milline on lapsevanema roll lastespordis? | Sportland Magazine

Jaga „Milline on lapsevanema roll lastespordis?“

Milline on lapsevanema roll lastespordis?

Pole oluline, kas tegemist on individuaal- vĂ”i meeskonna alaga – koduste toetus on igal juhul hĂ€davajalik ning lapsevanema osa noore inimese hoiakute kujundamisel on vĂ€ga suur.

NĂ€iteks laste-ja noortegolfi puhul sĂŒmpatiseerib mulle lĂ€henemine: iga golfitund on Ă”ppetund eluks.
Isegi kui ĂŒhel hetkel enam vĂ”istlusspordiga ei tegeleta, siis mitte midagi pole lĂ€inud kaotsi, kui sporditegemise kasvatuslikku poolt on oskuslikult juhendatud. Seda just nimelt noorte puhul, mistĂ”ttu treeneri ja lapsevanema ootused peaksid olema sellised, mis vÀÀrtustavad tervet ja positiivset suhtumist, protsessi nautimist, tubli tööd ja töötahet, vastutust, jĂ€rjepidevust, koostööd ning kannatlikkust. Mitte numbreid, vĂ”ite, kaotusi jms lĂ”pptulemusi, mis ei ole otseselt mĂ€ngija kontrolli all.

1. KĂ€itumine on eeskujuks
Imetlen lastevanemaid, kes saavad aru, et nende teod ja kÀitumine rÀÀgivad palju kÔvemini kui sÔnad. VÀga lihtne on ju valjuhÀÀlselt midagi nÔuda, kuid ennekÔike tuleks peeglisse vaadata ja vÔib-olla algatuseks hoopis oma kÀitumist korrigeerida. Lapsed on vÀga head matkijad ja positiivsed harjumused kleepuvad kui takjad, mitte niivÔrd tÀnu rÀÀkimisele, vaid just tÀnu tegudele.

2. Lapsevanema soovid vs. lapse soovid
Tuleb vahet teha, millised on lapsevanema ambitsioonid ja millised lapse enda omad. Sageli kipuvad need sassi minema ning kuigi iga lapsevanem tahab parimat, siis liigne survestamine ja liiga varakult spordi “tööks” muutmine vĂ”tab tegevusest tegemise rÔÔmu ja lapsed kaotavad huvi. Lastele on see kĂ”igest mĂ€ng. Ka Ă”igustus, et vanemad panustavad aega ja raha, ei anna tegelikult Ă”igust nĂ”uda vĂ”itu. Oluline on mÔÔta ja jĂ€lgida edusamme, mida mĂ€rkavad ka teised ehk nĂ€idata head eeskuju positiivse suhtumise ja kĂ€itumise ning golfioskuste paranemise nĂ€ol.

3. Protsess on oluline
Vanemad vĂ”iksid rĂ”hutada, kuivĂ”rd oluline on spordis oskuste omandamine ja lihvimine. Selle paremaks saamise protsessi kĂ€igus on head tulemused loomulik tagajĂ€rg. Kui fookus on vaid tulemustel, vĂ”itudel ja numbritel, siis on raske treeningprotsessis jĂ€rjel pĂŒsida. On oluliselt parem, kui noor golfimĂ€ngija juba varakult vĂ”istleb iseendaga ehk mĂ€ngib nĂ€iteks kolm lööki oma keskmisest löögitulemusest paremini ja tunneb sellest siirast rÔÔmu, kui see, et ta tegi tĂ€na parimale sĂ”brale tuule alla.

4. VÔitmist tuleb Ôppida omaealiste seas
Lapsed on ikkagi lapsed ja nii nagu ĂŒkski lapsevanem ei paneks oma vĂ”sukest viis numbrit suurematesse kingadesse, vĂ”iks sarnane loogika kehtida ka spordis. Ei ole vaja liiga varakult mĂ€ngida kĂ”rgemas vanuseklassis, kolida tagumistele tiidele ega mĂ€ngida endast pikemate ja raskemate keppidega. KĂ”igepealt tuleb Ă”ppida mĂ€ngima omavanuste seas, endale sobiva varustusega ning ettenĂ€htud tiidel. VĂ”itmist tuleb samuti Ă”ppida ja see kĂ€ib samm-sammult. Loomulikult, kui laps domineerib oma vanuseklassis ja talle ei paku seal vĂ”istlemine enam pinget, siis vĂ”ib ĂŒhe vanusegrupi vĂ”rra vĂ”i rohkem ĂŒlespoole astuda, et motivatsiooni sĂ€ilitada ja arengu mĂ”ttes edasi liikuda, kuid sellised juhud on pigem erandlikud. Iga asi omal ajal.

5. Vastutus ja enda tegudest Ôppimine
Mida paremaks saab mĂ€ngija, seda rohkem peaks ta enda eest ise vastutama. Sageli mĂ€rkab ĂŒlihoolitsevaid emasid-isasid, kes teeksid kĂ”ik ette-taha Ă€ra ning on rohkem teenija kui lapsevanema rollis. Sellega toidab Ă”pitud abitust, mis vĂ”ib ĂŒhel hetkel noore sportlase suhtumises ja kĂ€itumises vĂ€ga ebaterved mÔÔtmed vĂ”tta. Sealt tagasi maapeale tulek on ĂŒldjuhul keeruline, sest “pĂ€ris maailm” ei kohtle neid kui kuninga kasse. Kuidas siis ikka Ă”pitakse kui mitte ise katsetades ja proovides? Vahel peab midagi nĂ€ssu ka minema, et jĂ€rgmine kord oskaks ise targem olla.

6. Informatsiooni talletamine
Lapsed ei ole miniatuursed versioonid tĂ€iskasvanutest. VĂ€ikesed inimesed seedivad infot oluliselt aeglasemalt ja nĂ€evad asju pigem tervikuna. Detailidesse sĂŒvenemine on nende jaoks keeruline ja see vilumus tekib ainult ajaga. Kannatlikkus on siinkohal vĂ”ti nii lastevanematele kui treeneritele.

ÜkskĂ”ik milles edu saavutamine vajab panustamist ning selle juurde kĂ€ivad paratamatult tĂ”usud ja mÔÔnad. Ideaalis vĂ”iksid tĂ”usud ekstra motiveerida ja mÔÔnad vajalikud Ă”ppetunnid anda, mille pinnalt jĂ€tkuvalt protsessist rÔÔmu tunda. Paljud tippsportlased on just sellepĂ€rast tipud, et nad on nĂ”us tegema asju siis, kui teised ei ole. Kui ilm on kehv, tahaks hoopis arvutimĂ€ngu mĂ€ngida vĂ”i ei ole lihtsalt tuju – siis just need on kohad, kus lapsevanema poolne vĂ€ike positiivne mĂŒks on vajalik. Trenni tegemine ka sellistel hetkedel ongi see, mis sĂ”elub vĂ€lja parimad.

Tekst: Mari Rauna, professionaalne golfar ja treener

Fotod: erakogu

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.

Sarnased postitused

JĂ€rgmine postitus:

SPORTLAND INNOVA BALTIC TOUR WILDCARD WEEK 2018

Edasi skrollides kuvatakse jÀrgmine postitus