Tallinna Maraton soovib jooksuradadele tuua üle 20 000 liikumissõbra | Sportland Magazine

Jaga „Tallinna Maraton soovib jooksuradadele tuua üle 20 000 liikumissõbra“

Tallinna Maraton soovib jooksuradadele tuua üle 20 000 liikumissõbra

Kõik jooksusõbrad võivad jäneseaastal rõõmustada, sest Eesti osavõturohkeim rahvaspordisündmus Tallinna Maraton on pälvinud siinmail korraldatavatest maratonidest kõrgeima tunnustuse. Korraldajate eesmärk on muuta niigi kõrgel tasemel võistlus veelgi paremaks ning püstitada ka uus osalejate rekord. Kes soovib samuti rajale minna, võiks trennidega alustada juba täna.

Eesti osavõturohkeim rahvusvaheline spordi- ja liikumissündmus Tallinna Maraton nimetati esmakordselt Rahvusvahelise Kergejõustikuliidu eliittasemega (World Athletics Elite label) jooksuvõistluseks nii maratoni kui ka poolmaratoni arvestuses. Sellise kaaluga ülemaailmse korraldussertifikaadi sai Tallinna Maraton esmakordselt. Tunnustus tähendab ühtlasi seda, et meie pealinna on oodata rohkem maailmaklassi pikamaajooksjaid, aga ka meie tipud saavad kodumaisel maratonil teenida kõrgemaid reitingupunkte tiitlivõistlustele pääsemiseks.

Tallinna Maratoniga sarnaselt kuuluvad tänavu eliittasemega jooksude hulka mitmete Euroopa suurlinnade mainekad sündmused, sealhulgas Pariisi, Praha, Rooma, Lissaboni, Viini, Frankfurti ja Sevilla maratonid ning mitmed suurjooksud teisteltki kontinentidelt.

Tallinna Maraton sai võimaluse kandideerida eliittasemega jooksuvõistluseks tänu Kultuuriministeeriumi, Tallinna linna, Eesti Kergejõustikuliidu ja paljude toetajate panusele.

Starti oodatakse üle 20 000 osaleja

Nii tippjooksjaid kui ka tuhandeid harrastajaid kaasav Tallinna Maratoni kolmepäevane programm algab reedel 8. septembril 5 km Nike Noortejooksuga, jätkub laupäeval 9. septembril 21,1 kilomeetri pikkuse poolmaratoni ja 10 km RIMI Sügisjooksuga ning lõpeb pühapäeval 10. septembril klassikalise 42,2 km maratonijooksuga. Kavas on ka Limpa lastejooks ning kogu septembrikuu vältav virtuaalne Maratoni Kombo, mis on harrastajate seas populaarsust kogunud.

start

Spordiürituste Korraldamise Klubi on alates 2000. aastast organiseerinud Tallinna Sügisjooksu ja alates 2010. aastast Tallinna Maratoni. Need on seni radadele toonud üle 250 000 liikumisharrastaja. Tänavune aasta on Eestis kuulutatud liikumisaastaks, mistõttu on riigi suurimale liikumissündmusele eriti teretulnud ka need, kes varem pole kaasa löönud. Osaleda võib nii sõpradega üheskoos käies, kepikõndi kui ka sörkjooksu tehes. Korraldajate soov on alistada taas 20 000 osaleja piir ning püüda osavõturekordit, mis sündis Eesti Vabariigi juubeliaastal 2018, kui Tallinna Maratoni ja Sügisjooksu distantsidel startis kokku 23 940 liikumisharrastajat 67 riigist. Liikumisaasta loob rekordi purustamiseks suurepärase eelduse.

8.-10. septembril 2023 toimuvale Eesti suurimale jooksu- ja liikumissündmusele saab registreerida www.jooks.ee.

Alusta treeningutega juba täna!

Tallinna Maratoni stardini on pisut üle seitsme kuu ehk praegu on viimane hetk treeningutega alustada, kui on soov sügisel piisavalt heas vormis maratoni starti asuda. Talvel on võimalik joosta jõusaalis jooksulindil, kuid maratonijooksjad, olgu nad harrastajad või profid, peavad kindlasti liikuma loomupärases keskkonnas ehk värskes õhus. Aeroobset baasi on võimalik laduda ka suusatades.

start

Talvel õues joostes peab silmas pidama mõnda kuldreeglit.

· Talvisel perioodil on soovitatav joosta rahulikult mahtu.
· Riietu kihiliselt, jälgi maapinda ja soeta korralikud jooksujalanõud.
· Talvel jooksma minnes peab olema alguses kerge külmatunne, sest keha hakkab kiiresti higistama ning liiga paksult riietudes hakkab palav.
· Pea ja käed peavad olema kaetud. Kui pea või käed hakkavad külmetama, tungib külmatunne igale poole.

Sportlandi kauplustest leiab kõik vajaliku

riietusTalvisteks jooksujalatsiteks sobivad hästi Nike Shield valikust Air Zoom Pegasus 38 Shield ja Nike React Miler 2 Shield jooksutossud. Nende iseloomustamiseks võib lihtsustatult öelda, et jooksujalatsi talvisele versioonile on lisatud vetthülgav pealiskiht, et kaitsta jalanõusid igasuguse vee ja niiskuse eest ning hoida jalgu sooja ja kuivana. Lisaks on toss hästi hingav. Sügavat mustrit talla all küll ei ole, aga siledal pinnal saab sellega väga hästi joosta.

Pehmel pinnasel jooksmiseks on hea valik Nike Pegasus Trail mudel (versioon 2. ja 3.), mille taldade all on väike muster. Gore-tex kaitseb pealmise kihi abil lume ja vee eest. Jalad on kuivas, saavad hingata ega muutu niiskeks. Selle tossuga saab vajadusel ka asfaldil joosta. Mudel on säilitanud Nike kõige populaarsema Pegasus sarja tossude pehmuse, kuid kõik vajalikud talvised komponendid on juurde lisatud.

riietusAdidase valikust sobib praeguse ilmaga jooksmiseks Solar Glide GTX, mille puhul tavalisele trennitossule on lisatud gore-tex pealmine kiht. Hülgab vett, hingab, hoiab jalad soojas.

Pehmetel pinnastel ja metsateedel jooksmiseks sobivad ka mitmed tossud The North Face’i ja Salomoni valikust. Salomonil on olemas jooksujalatsid konkreetselt ka jää peal jooksmiseks.

Lisaks tossudele leiab Sportlandist kõik vajalikud treeningriided, sealhulgas kindad, mütsid, sokid ning buffid.

Head jooksuaastat!

Tekst: Kärt Radik
Fotod: Jarek Jõepera, Gertrud Alatare,Karel Kaljuste/Nike

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.

Sarnased postitused

Järgmine postitus:

Narva Sportlandi kaupluste juhataja Jekaterina Ivanova: olen Sportlandis väga õnnelik, siin on kõik super

Edasi skrollides kuvatakse järgmine postitus