Kenneth Karjane: unistama peab suurelt | Sportland Magazine

Jaga „Kenneth Karjane: unistama peab suurelt“

Kenneth Karjane: unistama peab suurelt

Kui leiad elus oma kutsumuse, siis oled ĂŒhest kĂŒljest Ă”nnega koos, aga kui see unistus on vĂ€ga suur, nĂ”uab selle tĂ€itmine ĂŒhel hetke kogu sinu aja. TĂ€pselt nii on lĂ€inud Kenneth Karjase elu, kes on pagarikoja Karjase Sai asutaja ja hing.

Pagarikoja pidajaks saamine ei olnud Kennethi lapsepĂ”lveunistus. Ülikoolis Ă”ppis ta fĂŒsioteraapiat, aga ei leidnud sellel alal endale sobivat vĂ€ljundit. Ühel hetkel hakkas ta hoopis kodus rohkem sĂŒĂŒa valmistama ning tasapisi jĂ”udis kohale arusaam, et kokandus ongi tema ĂŒks ja ainus kirg. Noormees töötas erinevates restoranides Eestis ja vĂ€lismaal alustades klienditeenindaja ametipostist ja lĂ”petades kokana, aga ka see polnud ikka veel see. „Tundsin, et tahaks midagi lihtsamat ja mĂ”nusamat, rohkem oma kĂ€tega tegemist ning hakkasin kodus juuretisest saia kĂŒpsetama,“ rÀÀgib Kenneth.

GaraaĆŸist pagarikotta

Katsetused vĂ”tsid aastaid, aga lĂ”puks hakkas tulemus sellist ilmet vĂ”tma nagu algaja pagar soovis, ka sĂ”brad kiitsid ning asi pÀÀdis oma ettevĂ”tte asutamisega. KĂ”igepealt hakkas Kenneth omakĂŒpsetatud saia pakkuma restoranidele. „Tellimusi oli, aga töötasin suletud garaaĆŸis, pidevalt ĂŒksinda, inimesi ĂŒldse ei nĂ€inud, tagasisidet ei saanud. See vĂ€ga ei motiveerinud ning hakkasin avatumat pinda otsima,“ rÀÀgib ta.

Pikad otsingud viisid lĂ”puks selleni, et 2020. aasta maikuus avas Koplis PĂ”hjala tehase hoones uksed pagarikoda Karjase Sai. Lisaks Kennethile oli pagarikoja tegemistega tol ajal seotud veel kolm inimest. „Algus oli hull. Esimesed kolm kuud olid mega rasked, sest sa töötad iga pĂ€ev kahe tĂ€iskoha vÀÀriliselt, aga Ă€ra ei ela. Kohati tundus, et pole mingit mĂ”tet edasi teha. Vaimselt oli vĂ€ga keeruline, sest oli tunne, et kukkusin lĂ€bi,“ meenutab Kenneth.

Inimesed kĂŒll kiitsid tema pagaritooteid, aga kiitusega ĂŒĂŒri ei maksa. Õnneks oli mees visa. „Kui sa teed midagi piisavalt hĂ€sti ja ausalt, siis ĂŒhel hetkel tuleb edu. MÀÀrav faktor oli see, et kĂ€isime laatadel ja tegime pop-up kohviku. Inimesed tulid kohale, vĂ€ikesest menust kasvas suurem ja nii see lĂ€ks. Mida rohkem nĂ€gime rahulolevaid kliente, kellega saime vahetult suhelda ja kellele meeldis meie toodete kvaliteet, seda rohkem saime aru, et me ei saa alla anda.“

Kenneth Karjane
Foto: Kris SĂŒld

Pagarikojast pizzarestoranini

NĂŒĂŒd töötab Karjase Saias 20 inimest ning Kenneth veab kogu ettevĂ”tmist koos elukaaslasega. Hommikuti on Karjase Sai pagarikoda ja Ă”htuti pizzarestoran. PagariĂ€ris pakutakse juuretisega saia, leiba, laias valikus vĂ€ikesaiu, mille hulka kuuluvad erinevaid croissantilised ning muud magusad ja soolased kĂŒpsetised.
„Meil on spetsiifiline stiil, mida on vĂ€ga raske sĂ”nadesse panna. IgaĂŒks peab ise lĂ€bi astuma ja saiu proovima, et oma arvamus kujundada,“ ĂŒtleb Kenneth.

Kui pagaritööd Ă”ppis ta peamiselt omal kĂ€el katsetades, erinevaid materjale lugedes ja uurides, siis pizza valmistamise saladusi kĂ€is ta avastamas piiri taga Kopenhaagenis. Pizza tainas valmib samuti juuretisest, ilma pĂ€rmita ning selle valmistamiseks kasutatakse Itaaliast kohale toodud mahejahu. Ka spetsiaalne puukĂŒttega ahi telliti otse selle sĂŒnnimaalt Itaaliast. „Pizza tegemine on peen kunst,“ sĂ”nab Kenneth.

Kenneth Karjane
Foto: Eva Maria KÔrvas

LÀbipÔlemisest liikumiseni

IgaĂŒks, kes on oma ettevĂ”tet kĂ€ima lĂŒkanud ja pidanud seal ise ilma puhkepĂ€evadeta ĂŒheksat ametit nagu Hunt Kriimsilm teab, et lĂ€bipĂ”lemine pole mingi ime. Ka Kenneth on seda kogenud, kuid on Ă”ppust vĂ”tnud ja proovib sellist olukorda edaspidi vĂ€ltida.

„Olen mitu korda lĂ€bipĂ”lenud ning nĂŒĂŒd tahaks olla targem. VĂ”tan endale jĂ”uga vaba aega, sest kui ma seda ei teeks, siis mul vaba aega ei oleks. Mulle vĂ€ga meeldib jooksmas kĂ€ia ning see tunnike vabas Ă”hus iseendale on vĂ€ga vajalik. Kui sportimiseks aega ei planeeri, siis selle jaoks sobivat hetke ei tulegi, sest pidevalt on midagi veel teha ja alati leiad vabandusi, miks mitte minna. Aga kui planeerid, et kĂ€id viis korda nĂ€dalas jooksmas, siis kolmel korral ehk jĂ”uad ka. See annab nii palju tagasi,“ arvab ta.

Tallinnast maailma

Kuigi oma ettevĂ”tte rajamine pole kĂ”ige kergem ĂŒlesanne, ei tahaks Kenneth valida teistsugust teed. „Mulle ei meeldi, kui keegi ĂŒtleb, kuidas peab. Olen hĂ€sti isepĂ€ine, tahan ise otsustada ja oma asja ajada,“ ĂŒtleb ta.

Lisaks on ta alati soovinud lennata kĂ”rgelt ning ka Karjase Saia puhul ei ole mĂ”ttes vĂ€hemat. „Meil on vĂ€ga kĂ”rge motivatsioon teha maailma toredaim pagarikoda ja Ă”hturestoran. See on meie ambitsioon. Kas see ka vĂ€lja tuleb, on juba klientide otsustada. Meie kĂ€ivitav jĂ”ud on olla nii head kui suudame. Tahame teha oma tooteid kogu aeg paremaks, maitsvamaks, ilusamaks ning jĂ”uda selleni, et kui keegi kĂŒsib, kuhu Tallinnas sööma minna, siis soovitatakse meid. See vĂ”ib tunduda ulme, aga unistama peabki suurelt,“ arvab ta.

Kenneth tunnistab, et kogu nende meeskond rÔÔmustab, kui nende juurde tullakse. Olgu siis kohvi jooma, saiakesi sööma, pizzat nautima vĂ”i veinibaaris lihtsalt olema. „Tahame luua keskkonna, kus kĂ”igil on hea olla. Me ei taha olla ajutine trendikoht, vaid soovime jÀÀda tegutsema pikaks ajaks. See nĂ”uab mega palju tööd, et taset hoida, aga oleme nĂ”us panustama. Õnneks on meie tiimis inimesed, kes on vĂ€ga motiveeritud, aitavad meil kasvada ja hoiavad oma energiaga kĂ”ike ĂŒleval,“ kiidab ta kaasteelisi.

Tekst: Merilin Piirsalu

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.

Sarnased postitused

JĂ€rgmine postitus:

Uuenenud Sportland Rakvere rÔÔmustab nii kliente kui ka töötajaid

Edasi skrollides kuvatakse jÀrgmine postitus